Ad Code

Blog nasıl açılır?





Üstün körü bakıldığında “Blog nasıl açılır” basit görünüyor. Ancak, WordPress’in dünyasına daldığınızda ilk başta tahmin ettiğinizden daha karmaşık olduğunu fark edeceksiniz. Bu birçok yeni başlayanın kendilerini içinde bulduğu bir durumdur ve yeni başlayanları web siteleri için alternatif bir platform aramaya yönlendirebilmektedir.


WordPress blog sitesi açmak biraz bilgi gerektirse de adımları öğrendiğinizde aslında o kadar da zor değildir. Blog nasıl açılır hiç bilmiyor olsanız bile bu yolda detay bir rehberin öncülüğünde hızlıca kaybolmadan sıfırdan profesyonellik derecesine ulaşabilirsiniz.


Bu rehberde blog açmanın neden önemli olduğunu, WordPress’in ne zaman blogunuz için doğru tercih olduğunu anlatacağız ve kendi WordPress sitenizi kurmanıza yardım edeceğiz! Hadi başlayalım.


İçerikler


Blog Sayfası Açmanın Faydaları

Ne Zaman Blog Siteniz için WordPress’i Seçmelisiniz?

Kendi Barındırdığınız WordPress Blog Sitesi Açmak için Nelere İhtiyaçlarınız Nelerdir?

(7 Adımda) WordPress ile Blog Nasıl Açılır?

1. Hosting Servisinize WordPress Kurun

2. WordPress’in Varsayılan Ayarlarını Değiştirin

3. Uygun bir WordPress Teması Seçin

4. Bazı Temel WordPress Eklentilerini Kurun

5. İlk Blog Yazınızı Yazın ve Paylaşın

6. Sitenizin Kullanıcı Deneyimini Özelleştirin

7. Sonraki Adımlarınızı Planlayın

Sonuç

Blog Sayfası Açmanın Faydaları

Blogging sitesi açmak bir yazar, pazarlamacı ve geliştirici olarak yeteneklerinizi keskinleştirebilen çok yönlü bir etkinliktir ve hatta ağ oluşturma ve çevrimiçi bir iş kurma projesidir. Her alanda bu tür beceriler daha fazla deneyim kazanmanıza, daha fazla müşteriye ulaşmanıza ve her kıstasta daha yüksek oranlar.


Örneğin, vaka analizimize göz atın. Benzersiz bir niş hedefleyen bir blog kurarak, küçük tekliflerle para kazanarak beş rakamlı bir iş kurdu. Ardından güzel bir miktar karşılığında sattı. Bir blog başlatarak para kazanmanın beş yaygın yolu şudur:


Reklam vermek: Geleneksel reklamlar ve sponsorluklar.

Ortaklık programı pazarlaması: Başka birisinin ürününü sattığınızda kazandığınız komisyon.

Dijital ürünler: Elektronik kitaplar, eklentiler, uygulamalar, kurslar ve daha fazlasını oluşturup satmak.

Fiziksel ürünler: Kitaplar, etkinlikler, sınıflar, ürünler ve daha fazlası.

Servisler: Geliştirme, tasarım, danışma, koçluk, yazı yazma ve daha fazlası.

Her ne alanda çalışırsanız çalışın blog nasıl açılır öğrenmek sizin için faydalı olacaktır. Bu faydalardan bazıları marka tanınırlığı, web sitesi kurma deneyimi ve etkileşime geçen topluluğunuzla tanışma fırsatıdır. Tüm bunlar yeni başlayanlar ve geliştiriciler için önemlidir.


Aslında WordPress kullanarak nasıl ek gelir elde edebileceğinizle ilgili birkaç fikri daha önce yayınladık. Bunlardan bazılar direkt nakliye, e-ticaret sitesi kurmak, ticari danışmanlık sağlamak, Flippa üzerinde web siteleri satmak, stok fotoğrafları satmak ve e-ticaret kitapları satmak. Tüm bu alanlarda blog nasıl açılır öğrenmek faydalı olabilir. Bir blog sitesi ile bu ticaret alanlarda faaliyete başlayabilirsiniz.


Kısacası, blog nasıl açılır öğrenmek tomurcuklanan kariyerinizde size büyük kazanç sağlayacaktır ve hatta ek maddi gelir elde etmenize de yardımcı olabilir. Bir sonraki adım olarak hadi WordPress’in blog siteniz için uygun olup olmadığına göz atalım.


Ne Zaman Blog Siteniz için WordPress’i Seçmelisiniz?

WordPress.org Ana SayfasıWordPress

CMS kullanan web sitelerinin %60’ının ve tüm web sitelerinin %29’unun alt yapısını güçlendirerek WordPress bugün en popüler içerik yönetimi sistemidir. 2003 yılında kuruldu ve kurulduğundan beri sürekli hem kendini geliştirdi hem de topluluğunu genişletti.


Dijital veya fiziksel ürünler satmak istiyor, online ders vermek, reklam geliri elde etmek veya müşterileriniz için sorunsuz bir ödeme sistemi kurmak istiyorsanız; WordPress çeşitli çözümler sağlar. Bazıları ücretli olsa da, birçok ücretsiz alternatif WordPress.org Eklenti Dizini‘nde bulunabilir. Aslında popüler eklentilerin çoğu düzgün bir web sitesi çalıştırmak için gerek haline gelmiştir. Dahası, bu temel eklentiler WordPress’deki kimi anahtar oyuncular tarafından desteklenir. Online dükkan kurarken en büyük yardımcı olan WooCommerce (ücretsiz olduğunu da eklemeden geçmeyelim) kullanırken veya MailChimp ile basit bir email bülten abonelik formu eklerken, WordPress hep sizin arkanızdadır.


Eğer WordPress’in uzun ömürlü, standart çözümleri sizi etkilemiyorsa, açık kaynaklı kod kullanmanın ne anlama geldiğini gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Yönetilen SaaS (Software as a Service) kullandığınızda içeriğiniz ve veri üzerindeki sahipliğinizden ve kontrolden vazgeçmiş oluyorsunuz. WordPress’i kendiniz barındırarak, tamamen içerik size ait olur. Bu da kimsenin yazılım için sizi ücretlendiremeyeceği ve özel bir yazılıma yükseltmeye zorlayamayacağı anlamına gelir. Dahası ileride nasıl değiştirmek istediğiniz hususunda da tam kontrole sahip olursunuz. WordPress, Free Software Foundation tarafından yayınlanan GPLv2 (veya daha yenisi) bir lisans ile sunulur.


Ek olarak, WordPress etrafında kurulan büyük ekosistem sayesinde açık kaynağın faydalarından yararlanıp sitenizi geliştirmek için yetenekleri işe alabilirsiniz. Eğer kendi kendinize kurcalamak ve denemek isterseniz, yardım sever topluluk desteği ile bunu başarmanız da mümkündür.


Kurcalamaktan bahsederken, WordPress gibi açık kaynaklı çözümler kullanmak yazılıma sahip olduğunuz anlamına gelir. WordPress büyümeye ve REST API & WP-CLI gibi gelişmiş geliştirme araçlarını yayınlamaya devam ediyor. Bu da WordPress ile daha gelişmiş uygulamalar geliştirmenin mümküniyetinin artışı anlamına gelir.


Sonuç olarak, eşsiz gelişme, öğrenme ve topluluk için seçenek istiyorsanız; WordPress en ideal seçenektir. Çalışmanızın üzerinde tam sahipliğiniz olacak ve blog sitenizi (neredeyse) hayal ettiğiniz her şeye döndürebilirsiniz.


Kendi Barındırdığınız WordPress Blog Sitesi Açmak için Nelere İhtiyaçlarınız Nelerdir?

WordPress, herkes için WordPress.org adresinde indirmeye açık olan açık kaynaklı bir platformdur. Burada açık kaynaklı temalar, eklentiler, dökümantasyonları, geliştirici blogları ve destek forumları bulabilirsiniz.


Ancak; çok iyi bilinen bir diğer web sitesi de WordPress.com’dur. Bu Automattic tarafından sağlanan yönetilen WordPress hosting çözümüdür. Automattic’in kurucusu olan Matt Mullenweg aynı zamanda WordPress’in orijinal kurucularından biriydi de. WordPress.com bazıları için ideal bir servis olurken; blogunuz üzerinde tam sahipliğe ve yetkiye sahip olmak istiyorsanız, sizin için doğru seçim değildir.


Kendi WordPress blogunuzu barındırmak biraz hazırlık gerektirir. Yazılım ücretsizdir ve açık kaynaklıdır fakat nereye yükleyeceksiniz? İnsanlar nasıl erişecek? Bunlar için aşağıdakilere ihtiyacınız olacaktır:


Uygun bir hosting

Alan adı

WordPress’in kopyası

Çoğu web hosting sağlayıcısı (bizim gibi!) servisleri ile birlikte ücretsiz alan adı sağlar. Bu nedenle öncelikle doğru hosting firmasını seçerek başlamanızı öneririz. Günlük yedekleme, tek tıklama ile WordPress kurulumu ve daha önce bahsedilen ücretsiz domain gibi hayatınızı kolaylaştıran yönlere odaklanın. Ancak; geliştiriciler PHPMyAdmin destekli PHP, dosya yönetimi için File Transfer Protocol (FTP), otomatik güncellemeler için zamanlanmış görevler, sunucu yönetimi için Secure Shell (SSH) erişimi gibi özellikleri de isteyecektir.


Özelliklerin doğru karışımı ile, WordPress blogunuzu hızlıca kurup yayınlayabilirsiniz. Elbette, bunların hepsinin uygun fiyatlı bir planda olması ve cebinizi yakmaması gerektiğini vurgulamak isteriz. Blog konunuzu, alan adınızı ve hosting şirketinizi seçtiğinizde blog nasıl açılır öğrenerek WordPress blogunuzu oluşturmanın zamanı geldi demektir.


(7 Adımda) WordPress ile Blog Nasıl Açılır?

Bu adımda artık WordPress’i platformunuz olarak seçmiş, alan adınızı ve hosting servisinizi satın almış ve web sitenizi kurmak için hazır olmuşsunuzdur. Tek yapılması gereken WordPress blog sitesini açmaktır! Burada yedi adımda WordPress ile detaylı başlangıç öğreticisini bulabilirsiniz.


1. Hosting Servisinize WordPress Kurun

WordPress Kurulumuünlü 5 dakika kurulum

Genellikle, çoğu hosting sağlayıcısı kontrol panelinizden erişebileceğiniz bir otomatik yükleyiciye sahip olur. Farklı permütasyonlar olsa da hepsi aynı basit adımları takip eder.


İlk olarak hosting kontrol panelinize giriş yapın ve ardından Web Sitesi > Otomatik Yükleyici kısmına devam edin.


Hostinger: Otomatik YükleyiciSonraki ekranda arama kısmını kullanarak WordPress uygulamasını bulun veya En Popüler kısmında simgesinin üzerine tıklayın.


Hostinger WordPress KurulumuSimgeye tıkladığınızda yeni bir sayfa açılacak ve bir form doldurmanız istenecek. Doldurmanız gereken alanlar basittir ve tamamladığınızda Yükle butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatın.


WordPress Kurulumuİşte bu kadar! Eğer WordPress’i elle kurmak istiyorsanız, WordPress’in ünlü 5 dakika kurucusunu kullanabilirsiniz. Bunu kendinizin nasıl yapabileceğizin kısa özeti:


WordPress’i indirin.

Hosting hesabınızda veritabanı ve tam yetkilere sahip veritabanı kullanıcısı oluşturun.

Alan adınızın hosting hesabında root dizine açılmış WordPress dosyasını yükleyin.

Dosyaları yüklediğiniz sitenin URL’sini ziyaret ederek WordPress kurulum kodlarını çalıştırın.

Ekran üzerindeki adımları takip edin ve bitti!

WordPress kurulumu tamamlandığında bakmanız gereken sonraki nokta varsayılan ayarlardır.


2. WordPress’in Varsayılan Ayarlarını Değiştirin

WordPress Genel AyarlarWordPress ihtiyaçlarınıza göre değiştirmek isteyebileceğiniz bir dizi varsayılan ayarlar ile gelir. Bu ayarlar blogunuzun nasıl göründüğünü ve çalıştığını belirler. Çoğu varsayılan ayarların sizin için uygun olabileceği gibi, sloganınızı değiştirmek isteyeceğinizden de eminiz. Bu ayarlarda şimdiden oynamanız, bunlarla ileride uğraşmamanız gerekeceği anlamına gelir.


İlk olarak WordPress yönetici panelinize giriş yapın. Buradan bir dizi ayarı bulabileceğiniz Ayarlar > Genel kısmına devam edin. Varsayılan site başlığınızı ve sloganınızı kontrol ederek başlayın. Bunları kurulum sırasında seçmiş olsanız da burada da düzenleyebilirsiniz. Bunlar blogunuzun adını ve blogunuzu açıklayıcı bir sloganı içerek şekilde düzenlenmelidir:


Site Başlığı & SloganSonraki adımda sitenizin dilini ve zaman dilimini gözden geçirin. Eğer Türkçe’den başka bir dildi blog yazıyorsanız, uygun dili seçin (70’den fazla dil mevcuttur). Doğru zaman dilimini seçmek de önemlidir. Zaman dilimi WordPress yazılarınızın sitede görünen zamanını ve zamanlanmış yazıların ne zaman yayınlanacağını etkileyecektir.


Site Tarih ve ZamanıSon olarak, tarih formatı seçeneklerini gözden geçirin. Farklı bölgelerde farklı format kullanılabiliyor. Dolayısıyla hedef ziyaretçilerinizi düşünün. Örneğin, Amerikan bir kitle m/d/Y (ay/gün/yıl) görmeyi bekleyecekken uluslararası kitleler d/m/Y (gün/ay/yıl) görmeyi bekler.


Tarih ve Zaman BiçimiDeğişiklikleri tamamladığınızda Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayın. Ardından, yorumları aktifleştirmek / devre dışı bırakmak veya bazı anahtar kelimeleri yorumlarda yasaklamak için Ayarlar > Tartışma kısmını ziyaret edin. Yorumlar için e-posta bildirimi almak isteyip istemeyeceğinize de buradan karar verebilirsiniz. Bu konuda hangi seçeneğin en iyi olduğu, yorumları yönetmek için ne kadar zaman ayırmak istediğinize göre değişiklik gösterecektir. Kullanıcı tabanınızı oluştururken sıkça yorumları yönetmeniz önerilir. Bağlantılı bloglara bildirim gönderen geri bildirimleri ve geri izlemeleri de devre dışı bırakmanızı öneririz:


WordPress Yorum AyarlarıBenzer şekilde, Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmında geçmeden önce değişikliklerinizi kaydetmelisiniz. Kalıcı bağlantılar kısmında bağlantılarınızın nasıl bir formda olmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından Düz dışında herhangi birini seçmenizi öneririz. Kısa ve hatırlanabilir URL’ler daha iyi olduğu için Yazı ismi seçeneği muhtemelen en iyisi olacaktır.


WordPress Kalıcı Bağlantı AyarlarıBlog siteniz için kalıcı bağlantı formatını seçtiğinizde kaydetmek için Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayın. Şimdi sıra blogunuza uygun bir tasarım vermeye geldi.


3. Uygun bir WordPress Teması Seçin

WordPress Tema DiziniSıradaki adım, uygun bir WordPress teması seçmektir. (En iyi 30 ücretsiz WordPress teması listemize göz atmadan geçmeyin.) Tema, tasarımınızı belirleyen bir şablondur ve WordPress’in temelinde yatar. Temaları herhangi bir zaman değiştirebilirsiniz. Bu nedenle hangisi ile başlayacağınıza karar veremiyorsanız çok da dert etmeyin, her zaman değiştirme şansınız vardır.


Bununla birlikte, en başından ihtiyaçlarınıza uygun bir tema bulabilmeniz elbette en iyisi olacaktır! WordPress blog siteniz için tema seçerken göz önünde bulundurmanızın yararlı olacağı birkaç nokta:


Responsive (tüm cihazlara uyum gösterebilen) tasarım zorunludur!

Tema tüm tarayıcılarda iyi çalışmalıdır ve büyük WordPress eklentileri için destek hazır olmalıdır.

Başka bir dilde blog sitesi açmayı planlıyorsanız, tema çevirilere hazır olmalıdır.

Temanın kullanıcılarının hızlıca yanıt alabildiği bir forumun olup olmadığını kontrol edin.

Temiz kod SEO için önemlidir; emin olmak için demo kodu doğrulayın.

Deneyim en iyisini söyler. Bu nedenle temanın yüksek puana ve iyi yorumlara sahip olması iyiye işarettir.

Bu noktaları öğrendiğinize göre WordPress Tema Dizini‘nde ihtiyaçlarınıza en uygun temayı bulabilirsiniz. Temayı bulduğunuzda, WordPress yönetici panelinizi tekrar ziyaret edin ve Görünüm > Temalar > Yeni ekle kısmına devam edin.


WordPress Yeni TemaArama kutusunda WordPress Tema Dizini’nde bulup kullanmak istediğiniz temanın adını yazın. Ekranda temanız göründüğünde mouse imlecini üzerine getirin ve Kur butonuna tıklayın.


WordPress tema kurulumuKurulum tamamlandığında Etkinleştir butonuna tıklayın.


WordPress Tema EtkinleştirmeTemanız artık kurulmuş olmalıdır! Alternatif olarak, başka bir yerde WordPress teması bulduysanız (örneğin, bir gelişticinin web sitesinden premium bir tema), bu temanın .zip dosyasını Tema Ekle ekranındaki Tema Yükle butonunu kullanarak yükleyebilirsiniz. Bu aşamada her zamanki gibi temanızı Etkinleştirebilirsiniz.


WordPress Tema YükleTemanızı seçtiğinizde, düzeninizi özelleştirmek istiyor olacaksınız. Buna geleceğiz ancak öncelikle web sitenize yeni özellikler eklemeye bakmanızı öneririz.


4. Bazı Temel WordPress Eklentilerini Kurun

WordPress Eklenti DiziniHer WordPress geliştiricisinin mutlaka kurulması gereken eklentiler listesi vardır. Kısaca, bu eklentiler WordPress’in yeteneklerini genişletir. En iyi ve en temel eklentiler açık kaynaklı ve ücretsizdir. Örneğin:


Jetpack: WordPress geliştiricileri tarafından geliştirilmiş bu eklenti sitenizi güvenli kılmak, içeriği otomatik paylaşmak, iletişim formu göstermek ve daha fazlası için modülleri bir araya toplar.

Yoast SEO: Yüksek puana sahip olmak için SEO çok önemlidir ve bu eklenti de mevcut en popüler & en kapsamlı seçenektir. İçeriğinizi analiz eder ve optimize edilmesi gereken kısımları trafik lambası sistemiyle gösterir.

Google Analytics Dashboard for WP: Bu eklenti Google Analytics kodunu blogunuza kolaylıkla eklemeniz için bir yöntem sunar ve sitenizin trafiğini şipşak izlemenize olanak tanır.

Akismet: Spam birçok site sahibi için kabustur ve bu eklenti topluluk veritabanını kullanarak spam mesajları kökünden kazır. Bu da yine WordPress geliştiricilerinin sunduğu bir çözümdür.

Wordfence Security: Bu eklenti kurabileceğiniz en hayati eklentilerden biridir. Sitenizi brute force giriş denemelerinden, belirli zararlı IP’lerin saldırısından ve daha fazlasından koruyan çok amaçlı bir eklentidir.

UpdraftPlus: Bir şeyler yanlış gittiğinde sitenizin yedeklerinin olması büyük bir kolaylıktır. UpdraftPlus yedekler için en popüler ve belki de en iyi çözümdür.

Eklenti kurulumu WordPress’e yeni tema eklemeye benzerdir. Başlamak için WordPress yönetici panelinizden Eklentiler > Yeni Ekle kısmını ziyaret edin.


WordPress Eklenti Ekle Ardından, istediğiniz eklentiyi arayın.


Eklenti AraArama sonucunda çıktığında Hemen yükle butonuna tıklayın. Yükleniyor… mesajı tamamlandığında eklentiyi blogunuzda kullanmak için üzerine tıklamanız gereken Etkinleştir butonunu göreceksiniz.


WordPress Eklenti EtkinleştirBu işlemi ihtiyacınız olan tüm eklentileri kurmak için tekrarlayabilirsiniz. Eklentilerinizin hepsini kurduğunuzda heyecan verici kısım olan yazı yazıp yayımlamaya başlayabilirsiniz!


5. İlk Blog Yazınızı Yazın ve Paylaşın

WordPress Yeni YazıTemel araçlarınızı hazırladığınıza göre siteniz için içerik oluşturup yayımlama zamanı gelmiş demektir! Birkaç sebepten ötürü bunu bu aşamada yapmak önemlidir. İlk olarak, gerçek içerik ile her şeyin sitenizde nasıl görüneceği konusunda fikriniz olacak. İnicisi, mesajınızı dünyaya iletmeyi ertelemeyeceksiniz. Son olarak, sitenizin her zaman yapım aşamasında olacağını hatırlamaktır. Hayatınızın geri kalanını sitenizi özelleştirmek için harcayabilir ve hiçbir zaman mükemmel olmayacağını düşünebilirsiniz. İçerik her zaman öncelikli olmalıdır.


Burada ilk blog gönderinizi yazma hakkında basit bir rehber bulabilirsiniz:


Blog gönderinizin konusunu seçin.

Arama motorlarında görünmesini istediğiniz anahtar kelimeyi içeren başlığı yazın.

Gönderinizi birkaç kısıma ayıran alt başlıklar kullanarak gönderinizin ana hatlarını belirleyin. Giriş, destekleyici kısımlar ve sonuç bölümleri olmalıdır.

Yazınızı yazın! Harici kaynaklara bağlantılar verin ve video, resim gibi medyalar için kısımları işaretleyin.

Yorum yazma, iletişim kurma veya abone olma gibi butonları gönderinin sonunda bulundurun.

Gönderinizin uzunluğu çok önemli değildir. Bu nedenle mesajınızı iletmek için ihtiyacınız kadar kelimeyi kullanın. Sonuç bilgilendirici veya eğlendirici olmalıdır. Bir şekilde okuyucuya değer katmalıdır.


İlk gönderinizi yazdığınızda, bunu WordPress’e eklemek isteyeceksiniz. Bu işleme WordPress yönetici panelinizin Yazılar > Yeni Ekle kısmını ziyaret ederek başlayabilirsiniz. İlk olarak yazının başlığını Başlık kısmına ekleyin ve içeriğinizi aşağıdaki geniş alana yerleştirin.


WordPress Yeni YazıArdından Ortam Ekle butonunu kullanarak resim, video veya diğer medyayı yazınıza ekleyebilirsiniz. Dosyanızı yükledikten sonra Yazıya Ekle butonuna tıklayın.


Eğer Yoast SEO eklentisini kurduysanız, meta açıklamasını da özelleştirebilirsiniz. Bu arama motorlarında görünen kısa açıklamadır. Bu nedenle doğru yapmak önemlidir. Kod parçacığını düzenle butonuna tıklayarak bunları ayarlayabilirsiniz.


Yoast SEO Kod DüzenleyicisiSon olarak Önizleme butonunu kullanarak yazınızın iyi göründüğünden emin olabilirsiniz. Eğer her şey düzgün görünüyorsa, Yayımla butonunu kullanarak yazınızı internette paylaşın. Eğer yazınızın henüz paylaşılmasını istemiyorsanız, Taslak olarak kaydet butonunu kullanabilirsiniz.


WordPress Yazı YayımlamaBöylece ilk blog gönderinizi yayınladınız! Bu gönderiyi tamamladığınıza göre, ziyaretçileriniz için kullanıcı deneyimini optimize etmeye devam edebilirsiniz.


6. Sitenizin Kullanıcı Deneyimini Özelleştirin

WordPress ÖzelleştirBu aşamada içeriğinizi paylaşmak için neredeyse hazırsızınız! Ancak, resmi olarak sitenizi başlatmadan önce her şeyi olabildiğince iyileştirmek için birkaç final değişiklik yapabilirsiniz.


Web sitenizin özelleştirilmesi genellikle temanın etrafında olacaktır. Çoğu tema birkaç basit ayarı desteklerken bazıları ilave ayarların özelleştirilmesine izin verir. İdeal olarak, ilk baştan ihtiyaçlarınıza en çok uyan temayı seçmiş olmanız gerekir ancak bu seçeneklerin elinizin altında olması daha kullanılır ve eşsiz bir web sitesi oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.


Özelleştirme arayüzüne ulaşmak için WordPress yönetici panelinizin Görünüm > Özelleştir kısmına devam edin. Bu, sitenizin ön izlemesini gösterecek bir ekran yükleyecektir. Solda seçeneklerin bir listesini bulacaksınız.


Her temanın farklı seçeneklere sahip olabileceğini not etmek önemlidir. Temanızı markanızla mümkün olduğunca uyumlu hale getirmek için renk, arka plan ve yazı tipi gibi seçeneklerle başlamanızı öneririz. Bazı temalar logo yüklemenize bile izin verir. Bunlara Site kimliği ve Renkler kısımlarında inceleyin.


WordPress Site KimliğiArdından özel bir menü yapılandırmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için özelleştiricinin Menüler kısmını bulun. Eğer henüz bir menü oluşturmadıysanız, başlamak için Yeni menü oluştur butonuna tıklayın. Burada menüye yazılar, sayfalar, kategoriler ve hatta özel bağlantılar bile ekleyebilirsiniz. Menünün altında Menü konumları kısmında menünün ana menü olarak görünmesinden emin olmak için ilgili kutucuğu işaretleyebilirsiniz.


WordPress Menü KonumlarıSite önizlemeniz mükemmel görünene kadar Özelleştirici ile deneyler yapmaya çekinmeyin. Hazır olduğunuzda değişiklikleri sitenize uygulamak için Yayımla butonuna tıklayabilirsiniz.


7. Sonraki Adımlarınızı Planlayın

Buraya kadar geldiyseniz, blog nasıl açılır öğrenmiş, blog sitenizi açmış ve internette yayınlamış olmalısınız. Ancak, işler burada bitmiyor. Devam etmeden önce göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç adım daha var.


İlk olarak, hangi aralıkta yazı yayınlayacağınıza ve tam olarak ne hakkında yazacağınızı düşünün. Eğer yalnızca eğlence için yazı yazıyorsanız, belki bu çok da önemli olmayacaktır. Ancak, eğer profesyonel amaçlı yazıyorsanız, editör takvimi oluşturmak isteyebilirsiniz. Burada içerik fikirlerinizi takip edebilir, gönderilerinizi zamanlayabilir ve blog hedeflerinize ulaştığınızdan emin olabilirsiniz.


Aynı zamanda blogunuzun performansını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu hızlı yüklenmesi ve her cihazda iyi görünmesi gerektiği anlamına gelir. Eğer zaten responsive bir tema seçtiyseniz, siteniz tüm cihazlarda iyi görünecektir. Web sitenizin hızını da GTmetrix gibi online araçlarla test edebilirsiniz. Çoğu site WP Super Cache gibi ön bellekleme eklentisi kullanır. Kısaca, bu eklenti sitenizin bir sürümünü ziyaretçinin bilgisayarında saklar. Böylece ziyaretçi sitenizi tekrar ziyaret ettiğinde yüklenme süresi kısalmış olur. Bu şekilde web sitenizin ne kadar sürede yüklendiği büyük bir oranda kısaltılabilir.


Sitenizin güvenliğini de düşünmek isteyebilirsiniz. Siteniz için SSL sertifikası kurmayı düşünebilirsiniz. SSL sertifikası e-ticaret siteleri için temeldir ve ziyaretçilerinizin verisini hackerlardan korur.


Son olarak, blogunuza nasıl ziyaretçi çekeceğinizi düşünmek isteyebilirsiniz. Ziyaretçi çekerken en güçlü yöntemler SEO, sosyal medya ve e-posta pazarlamadır. Bunu blogunuza entegre etmek için Yoast SEO’nun yazı önerilerine uyguğunuzdan, yazılarınızdan sosyal medya paylaşma butonları eklediğinizden, e-posta aboneliği kurmak için MailChimp gibi bir servis kullandığınızdan emin olun.


Artık, nasıl blog açılır biliyorsunuz ve kendi WordPress blog sitenizi kurup yayınladınız. Nasıl siteler kurduğunuzu görmek için sabırsızlanıyoruz!


Sonuç

Özellikle platforma yeniyseniz veya blog nasıl açılır bilmiyorsanız, kendi blogunuzu başlatmak biraz zor gelebilir. Bunun gibi kapsamlı bir rehberi takip etmek herhangi bir şeyi atlamadığınızdan emin olmanız için size yardımcı olabilir.


Bu makale, WordPress ile nasıl blog açılır öğrenmeniz için güzel bir başlangıç olacaktır. Neden blog açmanız gerektiğine, WordPress’in faydalarına değinerek başladı. Ardından WordPress’in topluluğundan ve açık kaynaklı yapısından bahsettik. Daha sonra kendi WordPress blogunuzu nasıl kurabileceğinizi gösterdik. En son olarak, sitenizi yayınlamanız için yedi adıma değindik.


Blog nasıl açılır hiç bilmiyor musunuz? Blog nasıl açılır öğrenmek veya kendi blogunuzu açmakla ilgili sorularınız var mı? Aşağıdaki yorumlarda bize iletin!
Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu