Ad Code

Blogger SEO Nasıl Yapılır? Blogspot SEO için etkili yöntemler!

Her blog sahibi bloguna her gün geçtikçe daha fazla ziyaretçinin gelmesini ve içeriklerin okunmasını ister. Blog kurmak kolaydır. Bu işi çok kısa sürede yapabiliyoruz. Eğer sizin hala bir blog adresiniz yoksa şu yazımıza göz atarak bir blog sahibi olabilirsiniz; Bağlantıyı buraya bırakıyorum; Ücretsiz Blog Açma: Blogger ile adım adım!
Blog işinde önemli olan içeriklerimizi pazarlayabilmektir. İnternet aleminde en iyi pazarlama yöntemi SEO‘dur. Yani Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu).
Peki nedir bu SEO? Kısaca size SEO‘dan bahsedeyim. Arama motorlarında kullanıcılar arama yaptıklarında sadece ilk sayfada çıkan sitelere göz atarlar. SEO‘da belli çalışmalar yapılarak web sitesinin arama motorları gözünde değeri arttırılır ve arama motorları ile kullanıcılar tarafından aranan web sitemiz ile alakalı kelimelerde web sitemizin ilk sıralarda çıkması sağlanır. Bu sayede doğal yollarla kullanıcılar web sitemizi ziyaret ederler. Bununla birlikte kullanıcılar doğal yöntemlerle sitenize geldiği için eğer AdSense kullanıyorsanız, kazançlarınız da ciddi derecede artacaktır. Ve bu yazımızda sizlere Blogger siteleriniz için en iyi SEO ipuçlarını vereceğim. Dilerseniz hemen başlayıp adım adım ilerleyelim.

Blogger adres seçimi

Bildiğiniz gibi Blogger’a ile kayıt olup ücretsiz bir blog oluşturduğumuzda Google bize “blogspot.com” uzantılı adres vermektedir. Ör: blogadi.blogspot.com. Buradaki “blogadi” kısmını oldukça dikkatli bir şekilde seçmeliyiz. Bu ad olduğunca kısa ve anlamlı olmalıdır. Eğer imkanınız varsa .com, .net veya .org gibi özel bir domain almaya çalışın. Şu bir gerçek ki arama motorları özel domainlere daha çok değer vermektedir.

Blogger tema seçimi

Blogunuzdaki temaya, kullanıcıların içeriklerinizi kolayca okuyabilmesi, sitenizde dolaşabilmesi ve renklerim gözleri rahatsız etmemesi için oldukça önem göstermelisiniz. Temanızın düzenli ve sade bir görünümü olmalıdır. Ayrıca seçtiğimiz bu temayı, performans açısından ne kadar iyi olduğunu Google PageSpeed Insights aracı ile test edip ona göre seçebilirsiniz. Bu tür düzenlemeler kullanıcı deneyimini arttıracak, ziyaretçi sayfalarınızı daha rahat gezebilecek ve bu şekilde ziyaretçi sitenizde daha fazla zaman geçirecek. Sitede kalma süresi Google için de oldukça önemli bir husustur.

Site başlığı, açıklaması ve gizlilik ayarları

Site başlığınız ve açıklamanız ile arama motorlarında nasıl görüneceğinizi belirlersiniz. Site başlığınız fazla uzun olmamakla birlikte içeriği yansıtmalı, dikkat çekici olmalı ve anahtar kelime içermelidir. Açıklamada ise sitenizin içerisinde neler olduğunu, ne anlattığınız, temel amacını falan yazabilirsiniz. Blogger size maksimum 500 karakter vermekte fakat ben size en fazla 300 karakter kullanmanızı öneririm. Gizlilik ayarlarında ise herhangi bir şey değiştirmenize gerek yok. Google onu varsayılan olarak arama motorlarında görünebilir olarak işaretlemiştir. Zaten bizim istediğimiz de bu şekilde olmasıdır. Aşağıda sizlerle örnek bir görsel paylaşmak istedim.

Yorumlar

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yorum yapmalarına izin verin hatta yorum yapmaları için kullanıcıları teşvik edin. Böylece web siteniz hem Google Bot’ları tarafından daha sık indexlenecek (taranacak) hem de yorum yapılan içerikleriniz Google’ın dikkatini çekecek ve olumlu yönde etkileyecektir.

Blogger arama tercihleri ayarları

Blogger Ayarlar > Arama tercihleri kısmında can alıcı SEO ayarları bulunmaktadır. Hemen aşağı bir görsel bırakıp altına da önemli olan alanlar ile ilgili gerekli açıklamaları yapayım.
Açıklama: Bu alanda sitemizin meta açıklaması yazacağız. En fazla 150 karakter girmeniz önerilir. Sitenizi kısaca tek cümlede açıklayabilirsiniz.
Sayfa Bulunamadı Sayfası için Özel İçerik: Bu sayfa bulunamayan sayfalarınız için kullanıcılara gösterilecek olan sayfa bulunamadı hatası sayfasıdır. Bu sayfayı HTML kodları tasarlayabilirsiniz. Diğer blog sitelerinden farkınız olması için bu sayfayı yaratıcı bir şekilde tasarlamanızı tavsiye ederim.
Google Search Console: Bu bölüm çok ama çok önemli. Kesinlikle ama kesinlikle sitenizi doğrudan Google’a yani Google Search Console’a ekleyin. Burada geniş arama ayarları, hataları, istatistikleri sitemap gönderme vs. ile ilgili birçok seçenek mevcut. Bu sayede sitemizin Google’daki optimizasyonunu kolayca yönetebileceğiz.
Eğer Google Search Console ile ilgili pek bilginiz yoksa, Google Search Console Nedir? Web sitesi nasıl eklenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Ek olarak Ayarlar > Diğer ayarlar seçeneğinden sitenizi Google Analytics ile ilişkilendirip kullanıcı hareketlerini detaylı bir şekilde takip etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Bunların dışında diğer seçenekleri zorunda olmadığınız sürece değiştirmemeniz önerilir.

İçerik bazlı SEO

Blogumuza girdiğimiz içeriklerimiz Google sıralamamızı doğrudan etkilemektedir. Bu içeriklerin SEO uyumlu olarak girilmesi oldukça önemlidir. Hemen aşağıda örnek bir görsel bırakarak altına da içeriklerinizi SEO uyumlu olarak yayınlamanız için önemli ipuçlarını yazdım. Dikkatli bir şekilde okumanızı ve uygulamanızı tavsiye ediyorum.
Başlık: Yazımızın başlığı kesinlikle dikkat çekici, özgün ve kısa olmalıdır. Aynı zamanda tabi ki içeriği yansıtmalıdır.
İçerik: Size tavsiyem yazılarınızı 350 kelimenin altında yazmayın. Başlıkları düzenli olarak kullanın. Olabildiğince yazım hataları yapmaktan kaçının ve noktalama işaretlerine dikkat edin. İçeriği görsellerle süsleyin, güçlendirin. Önemli olan kelimeleri/cümleleri kalınlaştırarak vurgulayın.
Etiketler: Yazınız ile ilgili hedef kelimeleri etiket bölümüne virgül ile ayırarak girebilirsiniz.
Kalıcı bağlantı: SEO’da içerik bağlantılarımız da oldukça önemlidir. Google sitemizin bağlantılarını tararken bağlantılarımızın temiz bir şekilde içerikleri yansıtması gerekir. Bu yüzden karmaşık otomatik bağlantılar yerine içerik başlığımızdan oluşan ve arada “-” karakteri olan SEO dostu URL’ler kullanmalıyız.
Arama açıklaması: Yazımızın en fazla 300 karakterli özetini içeren bir bölümdür. Eğer bu alan aklınızdan farklı şeyler yazmak istemezseniz yazınız ilk cümlelerini alıp bu alana yapıştırabilirsiniz.
Yorumlar: Daha önce de söylediğim gibi seçenekler kısmında okuyucuların yorum yapmalarına izin verin.

Bonus!

Ek olarak kullanıcı deneyimini arttırmaya çalışın. Eğer sitenizde reklamlar varsa kullanıcıları rahatsız etmeyecek şekilde reklam yerleşimi yapın. Sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanın. Siteniz için güzel bir tanıtım yazısı yazın ve diğer bloglarda misafir yazar olarak tanıtım yazınızı paylaşın. En önemlisi özgün olun ve güncel kalın. Kopya içerikler kullanmayın. Forumlarda blogunuz hakkında tavsiyeler alın ve ona göre düzenlemeler de yapın.
Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Blogger SEO ile ilgili başka taktikler aklıma gelirse bu yazıya eklerim. Eğer haberdar olmak istersen, sol tarafında bulunan bildirim ikonundan bildirimleri aktif edebilirsin. Ayrıca bu yazıdan sonra Bloggerların sık sık yaptıkları hatalar yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
Aklınıza takılan herhangi bir soru işareti veya görüş/öneri için hemen aşağıda yorum olarak bizlere yazabilirsiniz.
Reactions

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu