Basitçe HTTP’den bahsetmek gerekirse örneğin
webmaster.kitchen sitesine girmek istersek sunucuda bulunan bir metni indirmek isteyeceğiz. Bu durumda web sitelerine ait metin ve görsellere erişebilmemiz için “HTTP” protokolü ile bir talepte bulunmuş oluruz. İşte tüm web sitelerinin bu protokole bağlı olduğunu göstermek için site adresinin başında http ifadesi yer alır.
Neden HTTPS ‘ye Geçmeliyim?
İnternetin hayatımıza girmesiyle tüm işlemlerimizi internetten yapar olduk. Buna örnek verilmesi gerekirse internetten alışveriş yapıyoruz, banka hesaplarımızı kontrol ediyoruz, arkadaşlarımızla veri alışverişi yapıyoruz ve çok daha fazlası. Özellikle saydığım işlemleri yaparken güvenlik ön planda olması gerekiyor. Bu yüzden http güvenlik yönünden zayıf kalıyordu. Bunun üzerine verileri şifreleri gönderip alan https protokolü kullanılmaya başlandı.
Konuyu çok da fazla dağıtmadan cPanel’e SSL Sertifika nasıl yüklenir sorumuzun cevabını yanıtlamaya başlayalım.
cPanel’e SSL Sertifikası nasıl yüklenir?
Adım 1 : cPanele Giriş Yapın
Host satın aldığınızda mailinize cPanel bilgileri gelmiştir. Bu panele girerek GÜVENLİK -> SSL/TLS ‘yi bulun.
Adım 2 : SSL yükleyin ve yönetin (HTTPS)
Bir önceki adımda SSL/TLS ‘ye girdiyseniz burada karşınıza Siteniz için SSL yükleyin ve yönetin (HTTPS) seçeneği çıkacaktır. Bunun altında bulunan SSL sitelerini yönetin. linkine tıklayın. Artık yeni bir SSL yüklemek için hazırız.
Adım 3 : SSL yükleme
SSL yükleme sayfasına ulaştıysanız artık tek yapmamız gereken SSL için gerekli bilgileri doldurmak ve kaydetmek.
Sayfada biraz aşağı kaydırdığınızda sizden etki alanı seçmenizi isteyecektir. Hangi etki alanına sertifika eklemek istiyorsanız seçin. Daha sonra ssl için elinizde olması gereken
Certificate: (CRT) bölümüne CRT dosyasının içeriğini,
Private Key: (KEY) bölümüne KEY dosyasının içeriğini,
Certificate Authority Bundle: (CABUNDLE) bölümüne sub.class1.server.ca.pem dosyasının içeriğini yapıştırıp kaydetmeniz gerekiyor.
Elinizde sadece CRT dosyası varsa bunu yapıştırın. Daha sonrasında hemen sağında Sertifikaya göre otomatik doldur seçeneği gelecektir. Buna bastığında otomatik olarak doldurması gerekir. Eğer doldurmuyorsa elle eklemeniz gerekebilir.
Adım 4 : SSL Kontrolü
Ayarları kaydettikten sonra SSL çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için domaininizi https://domainadi.com şeklinde adres satırına yazarak test edebilirsiniz.
Yaptığınız SSL çalışmıyorsa bu yazıya yorum yaparak yardım isteyebilirsiniz.
0 Yorumlar